Adam Skala

Hořící Klinika a zlomený národ

7. 02. 2016 14:09:41
Je úplně jedno co si myslíte o uprchlické krizi, Evropské unii nebo Vladimiru Putinovi. Odmítnout pouliční násilí je povinností každého morálního člověka.

Zápalné lahve na Klinice, střelba do vzduchu na shromáždění Adama B. Bartoše. Minulý týden pobodali útočníci na ulici člověka. Pravděpodobně si ho vyhlédli v seznamu nepřátel, který visí na neonacistických stránkách. Verbální útoky a nenávistné projevy na obou stranách barikády už ani nevnímáme. Přiznáme si, že se nám to vymyká z rukou, nebo budeme muset počkat na prvního mrtvého?

Z čeho jsme to měli původně obavy? Že se tu budou po ulicích toulat nekontrolované skupinky frustrovaných mladých mužů a útočit na bezbranné? Tak jsou tady a spousta lidí má stále tendenci útoky relativizovat. Zlehčovat nebo dokonce schvalovat násilí proti druhému jen proto, že má jiný názor než my znamená odmítat svobodu slova. Tu základní hodnotu, kterou se snažíme uchránit. Vážně chce někdo z vás vyjadřovat podporu hrstce zbabělých ubožáků, kteří útočí v přesile a nemají ani odvahu odhalit u toho tvář? Není to přesně to, čeho jsme se obávali u uprchlíků?

V Česku nezuří občanská válka. Nejsou tu dvě strany nepřátel, kteří by si navzájem přály neštěstí a zánik. Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že to tak je. Pravidelně bývám označován jako sluníčkář, přitom by spousta lidí byla překvapena co si doopravdy myslím, kdybych měl šanci jim to říct. Ani já nejsem imunní a ve spoustě případů jsem si člověka na základě jednoho výroku zaškatulkoval, místo abych s ním mluvil. Předsudky jsou potvora. Ať už "sluníčkář" nebo "vlastenec", shodujeme se přece na jednom. Tohle je naše země a chceme v ní žít v míru. A ve jménu míru nesmí nikdo zapalovat domy ani vyhrožovat jiným. Odmítám považovat člověka, který z jakéhokoliv důvodu nechce na území ČR uprchlíky za svého nepřítele, přestože s jeho názorem nesouhlasím.

Rozdělený národ je slabý národ. Vzpomínáte si na pověst o Svatoplukových prutech? Silní v jednotě, v samotě bezmocní. Přesně tohle se nám teď děje. Zatímco jsme se hádali na ulicích a opravdoví lidé zapalovali domy ve jménu strachu z iluzorních lidí, kteří by nám jednou mohli zapálit domy, propustilo Česko za velice podezřelých okolností dva muže s kontakty na teroristické skupiny, kteří měli být vyšetřováni a souzeni. A teď mi řekněte, kdo to včera vyhrál.

Jmenuji se Adam Skala. Jsem sluníčkář i vlastenec. Jsem Čech a jsem na to hrdý.

Odmítám násilí.

Autor: Adam Skala | karma: 24.29 | přečteno: 3473 ×
Poslední články autora