Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K83a70r25e53l 47C47a85c54h

7. 3. 2014 0:08

Žiji v jednom z nejchudších krajů ČR. Nedávno jsem navštívil krásné představení vzniklé spoluprací Městského divadla Karlovy Vary, Západočeského divadla Cheb a Karlovarského symfonického orchestru. Jednalo se o půvabnou Werichovu adaptaci muzikálu Divotvorný hrnec. Když to tak zhruba odhadnu, tak na jevišti a v orchestřišti na tomto představení participovalo kolem 50 osob. Takové nastudování se ze vstupného v oblastních divadlech nedá zaplatit. A proto jsem vděčen těm, kteří vyčlenili z veřejných i spoukromých prostředků dostatek financí, aby tato divadla mohla takový projekt uskutečnit. Herci, tanečníci i hudebníci byli skvělí a byl to opravdový zážitek.  Nechtěl bych, aby kvůli ekonomice převládly v divadlech kusy pro jednoho, či dva herce s reprodukovanou hudbou.

0 1
možnosti

R^ Výborný článek. Nedávno jsem byla ve Viole. Aby si zřejmě mohli na této malé scéně "na sebe vydělat", seděli jsme tam namačkaní jako sardinky, v přelidněnosti se ztrácel hlas pana Munzara, který by za normálních okolností prostor s přehledem umluvil, ale hlavně se z prostoru vytratila charakteristická a jedinečná atmosféra Violy. Ona intimita, kontakt a osobitost. 

Byla jsem Na Vinohradech. Kdyby mi někdo řekl, že někdy z tohoto divadla odejdu, nevěřila bych mu. Odešla jsem. 

Dnešní kulturní scéna není o tom, kdo je kvalitní, či není. Je o elitířství, protekci a exhibování. Stejně jako všude jinde v našich krajích. 

Jen mám strach, že doba obrozenců a buditelů, kterých bude zanedlouho potřeba, je už nenávratně za námi. I "vlastenectví" se totiž stalo nepohodlným pojmem.

0 0
možnosti

Pravidelně si kupuji knihy za vysoké ceny, které nejsou dotovány. Proč by měly být dotovány divadla, kterých je např v Praze několik desítek.I zde musí platit konkurence, že pokud budou mít diváky, kteří budou mít zájem hradit vstupné uhrazující náklady , budou hrát. Pokud je mít nebudou , hrát nebudou.Proč by pro tzv. kulturu neměl platit zákon nabídky a poptávky.

1 1
možnosti

S t á t   n i k o m u  n i c   n e p o s k y t u j e !!!!  Nemá na to prostředky a neumí si je vydělat.  Jen byrokrati chtějí být moudří, rozhodovat, které divadlo je dostatečně kulturní (čímpak se liší od soudruhů) a svým přátelům rozdělit granty. Všiml jste si, že divadlo se skoro stejným názvem bude existovat, bude dostatečně dotováno a že členům současného souboru byla nabídnuta práce v nové společnosti. (Nové???).  Pořád nechápete?

  Ale zpět: Kultura "poskytovaná nám" veřejnoprávními prostředky je služba státu? No, za peníze, ukradené z mé kapsy se to státu slouží. A jestli vy paskvilu, kterým ČT předčí komerční televize říkáte kultura, pak nás potěš Bůh.

  Mimochodem: Kina jsou jistě také kultura - budeme je dotovat?

3 0
možnosti

J92o13s23e51f 35K93l34a89t

6. 3. 2014 18:10

Jestli někdo bez kultury a umění nemůže vydržet,tak ať si to zaplatí laskavě ze svého a když na to nemá,tak se musí spokojit s veřejnoprávní a nebo si koupit kopii.

3 1
možnosti
Foto

Kultura produkovaná z daní, přestává být kulturou.

2 1
možnosti
Foto

V podstatě jste řekl více než jste chtěl:

"Kulturu, včetně divadelních představení je třeba chápat jako státem poskytovanou službu veřejnosti, podobně jako veřejnoprávní sdělovací prostředky nebo školství. Příklad: Kvalitní kniha, film, divadelní představení s historickou tématikou mají moc přenést na diváka/čtenáře emoce a sílu konkrétních příběhů proti suchým datům a informacím historiků. "

Až bude to, co se divákům nabízí, až to bude kvalitní - nechať je to podporováno z Ministerstva kultury, nekomerčními sponzory apod.

V prvé řadě si definujme pojem "kvalitní" a potom pojem "kultura". A teprve potom se můžeme bavit.

Do nedávných desetiletí bylo jediným a po právu uznávaným experimentálně novátorským divadlem v Praze divadlo Archa. Když se podíváte dnes na programy pražských divadel, je to jedna experimentátorská katastrofa vedle druhé. Minimum klasiky, která pokud se dostane na jeviště - z toho velmi často vyleze "zkvalitněná" k nepoznání - ostatní nabídka rozhodně není většinově tím, co by divák chtěl nebo měl vidět ani jako experiment.

To jen umělci a vám podobní si myslí, že jim stát - potažmo my - budeme platit kde co, a cokoli si vzpomenou a budou to oni nazývat "kvalitní". ;-)  Většina z nich by se totiž v normálním profesionálním prostředí nevzmohla ani na ty Babovřesky.

0 0
možnosti
Foto

Sám jsem proti všem subvencím kamkoliv, takže kultura není výjimkou.

3 0
možnosti

Národní divadlo si na sebe nevydělá.Zrušit.Další...

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS